Verdensdagen for psykisk helse

,

Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober markeres i mer enn 150 land for å øke befolkningens kunnskap, forståelse og åpenhet om hva som styrker og svekker den psykiske helsen, og skape oppmerksomhet om globale samfunnsutfordringer innen psykisk helse.

FNs bærekraftsmål nummer tre: «God helse og livskvalitet» handler om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. En viktig del av dette er å fremme god psykisk helse. Markeringen av verdensdagen kan bidra til mer åpenhet rundt psykiske vansker, gjøre det enklere å dele tanker og bekymringer, og skape et varmere og mer inkluderende samfunn.

Ønsker du å være din egen støttespiller, alene eller sammen med andre?
Selvhjelp Norge markerer dagen med å vise hvordan selvhjelp og selvhjelpsgrupper kan være med å bidra til de endringene du ønsker å få til i livet ditt. Vi viser filmer som inneholder kunnskap om forskning og egenerfaringer fra nytten folk har av å bruke selvhjelp. Les mer om hvordan selvhjelp og selvhjelpsgrupper kan bidra til å redusere ensomhet og utenforskap her på våre nettsider!

Om du har spørsmål til oss om selvhjelp og selvhjelpsgrupper, er du velkommen til å kontakte oss. Se vår kontaktinformasjon her.

.

Forskning viser at mangfold lønner seg

Etter to år med mye sosial avstand, er det på tide å løfte blikket fra kohortene våre. Mennesker trenger mennesker, og vi trenger flere anledninger til å møtes på en meningsfull måte. Det er vanskelig å spå hva som venter oss framover. Men en ting vet vi. Vi trenger hverandre på veien.

Hør hva forskere sier overrasker dem etter folks deltakelse i selvhjelpsgrupper her:

Forskning på selvhjelp – 3 minutter
Hva har gjort spesielt inntrykk i forskningsarbeidet? – en samtale med Nora Gotaas og Ånund Brottveit

Selvhjelpsgrupper – 37 minutter
– et utdrag fra filmen «Forskernes perspektiv på Selvhjelp». En samtale med forskerne Nora Gotaas og Ånund Brottveit.

Forskernes perspektiv på Selvhjelp – fullversjon
En samtale med forskerne Nora Gotaas og Ånund Brottveit.

.

Kraften av å bli lyttet til.

De har alle opplevd at felleskapet med andre var noe av det viktigste på veien mot en bedre hverdag. Det er i tillegg til en kortfilm laget dybdeintervju med alle deltakerne. Den viser verdien, likheter og forskjeller i erfaringene med å ta i bruk selvhjelp og selvhjelpsgrupper i møte med utfordringer. Utfordringer som selvbilde, rus, sorg, sykdom, pårørende, vold og ensomhet er forskjellige, men veien fremover ganske lik.

Her ser du en liten smakebit (3,5 min) av intervjuene, og i denne videoen (18 min) ser du litt lengre sekvenser fra 10 dybdeintervjuer med mennesker som har gått i ulike selvhjelpsgrupper. Hør deres erfaringer om hvordan det er å snakke med andre i lignende situasjon, og hvordan det hjalp dem til å komme ut av livskrisen de sto i.

Link til alle intervjuene finner du her

.

.

.