Er det virkelig samfunnsøkonomisk smart å legge ned Selvhjelp Norges arbeid? 

Livet mitt tok en u-sving da jeg ble diagnostisert med kreft som alenemor. Det vanskeligste var ikke å kjempe mot kreften i seg selv, men forventningene om at når jeg først ble kreftfri, skulle jeg gå videre og være som før.  

Livet var ikke som før. Ensomheten i å prøve å gå videre med alt av senskader, samtidig som jeg beholdt et stein ansikt, tok fra meg overskuddet og listen måtte legges ned.   

Et sted å føle seg normal 

Jeg innså at jeg måtte finne forståelse og et sted å føle meg normal igjen. Selvhjelpsgruppen “PinkLadies” ble stedet der jeg klarte å slippe løs de undertrykte følelsene mine. Men også et felleskap hvor de utfordret perspektivene mine og ga meg nytt håp. Dette trygge felleskapet tillot meg å finne energi i de vakre tingene i livet mitt igjen og fokusere på å skape nye, verdifulle øyeblikk.  

Kreftkoordinatoren i kommunen var den som la til rette for at det ble en selvhjelpsgruppe. Hun hadde hatt kontakt med Selvhjelp Norge og fikk hjelp til å sette i gang «Pink Ladies».  

Det å ha et støttende felleskap som en selvhjelpsgruppe er har vært gull verdt for meg. Jeg brenner for at andre og skal få muligheten. Vi trenger å legge til rette for selvhjelpsgrupper i disse tider vi er i nå.

Psykisk helse er viktig

Psykisk helse og livsmestring er viktig. Dette vil ha et samfunnsøkonomisk perspektiv på sikt. At vi står stødigere i oss selv. Hjelper oss selv der det er mulig, og hjelper hverandre. Så kan hjelpeapparatet bistå de sykeste.  

Jeg stiller meg sterkt kritisk til at Regjeringen vil stryke Selvhjelp Norge fra Statsbudsjettet fra nyttår. Det kan umulig være samfunnsøkonomisk. 

Dette innlegget er publisert i forbindelse med statsbudsjettet 2023 der Selvhjelp Norge er «foreslått strøket for å ivareta andre prioriterte formål». Les mer her.